Ons-Groene-Schoolplein-Background

Graspopje maken

Wie – wat – wanneer

Groep: 3-4 en 5-6

Tijdsduur: 30 minuten

Seizoen: lente/zomer/herfst/winter

Wat heb je nodig?

-1 pantykousje

-2 knoopjes of plakoogjes

-zaagsel

-Een handje graszaadjes

-Kleine potje, bijvoorbeeld van toetje 

-Paar elastiekjes

-(Watervaste) stift

 - eventueel gekleurd papier om je potje te versieren

Tips & links

Over gras zijn een heleboel spreekwoorden te vinden. Probeer tijdens het knutselen eens zoveel mogelijk spreekwoorden en uitdrukkingen met 'gras' te verzinnen......

Met deze link kom je er een heleboel tegen: http://www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=gras

  • slide
  • slide

Opdracht

Groeit er gras op het schoolplein of in je tuin? Voel dan eens met je handen hoe lekker soepel dat is..... Als het lang genoeg is zou je er vlechtjes van kunnen maken. Hoe groeit gras eigenlijk? Dat kunnen we op een leuke manier gaan bekijken. We maken daarvoor een graspopje. Meteen aan de slag dus en 'laat daar maar geen gras over groeien'.

  1. Stop eerst alle graszaadjes in de pantykous. Zorg dat ze niet allemaal op een hoopje liggen maar een beetje verspreid.

2. Pak zaagsel en vul de kous zo dat je een stevige bol hebt.

3. Maak dan een mooie vorm van de kous; je hebt de vorm van het hoofd gemaakt.

4. Knoop de kous stevig dicht. De kant met de knoop komt aan de onderkant in het potje.

5. Pak aan de voorkant een klein stukje van het hoofd -met zaagsel- en maak, door elastiekjes er om heen te binden, een mooi neusje.

6. Naai voor de ogen de twee knopen op het gezicht van de graspop of plak de kant en klare oogjes (of zelf gemaakte ogen) er op.

7. Teken met een (watervaste) stift een mondje voor de graspop en versier je graspop verder zoals jij het wilt met knutselmateriaal, bijvoorbeeld oren, bril, een sjaal enzovoort. Alleen haar hoeft er niet op: als het grashoofd genoeg water krijgt, gaat het gras vanzelf groeien.

8. Zet je graspop in de pot en geef het een leuke, bijpassende naam.

9. Geef je graspop dagelijks een beetje water en geef het genoeg zonlicht. Geef je gaspop ook een knipbeurt wanneer jij vind dat het nodig is!  Als het haar langer is, kun je het ook versieren met strikjes, staartjes enzovoort.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema