Ons-Groene-Schoolplein-Background

Sporen in de sneeuw

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6

Tijdsduur: 30 minuten

Seizoen: winter

Wat heb je nodig?

  • sneeuw
  • eventueel dierspoorgidsen

 

Tips & links

Gidsen over diersporen: 

* Te koop in de boekhandel

 
Interessante websites:

 

  • slide
  • slide

Opdracht

Als er een laagje sneeuw ligt, kun je mooie sporen achterlaten. Leuk voor kinderen om hun eigen voetstappen te vergelijken met die van anderen. Vervolgens kunnen ze eens kijken of er nog andere sporen te zien zijn: afdrukken van vogelpootjes of andere dieren. Kijk samen eens hoeveel sporen er te vinden zijn. Van welk dier zouden de sporen zijn? Hoe komt dit dier aan zijn eten? Waar zou hij slapen? Zijn er nog andere sporen van dit dier te vinden?

Als je heel voorzichtig het spoor volgt, kun je het dier misschien nog tegenkomen. Let goed op of je dieren ziet en blijf op grote afstand. De winter is een zware tijd voor veel dieren. Ze moeten hun uiterste best doen om aan voedsel te komen. Wegvluchten voor mensen kost veel energie en dat verzwakt hen.
Zie je helemaal geen sporen op jullie plein? Denk dan eens na over hoe dat zou komen… en wat je eraan zou kunnen doen om te zorgen dat jullie schoolplein een fijne plek voor vogels en andere dieren wordt.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema