Ons-Groene-Schoolplein-Background

Inhoud meten van bijvoorbeeld een pompoen

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen:  zomer - herfst 

Wat heb je nodig?

* emmer, liefst in een lichte kleur

* watervaste stift

* water

* iets waarvan je de inhoud wilt meten, bijvoorbeeld een pompoen

* een maatkan

Tips & links

 De inhoud van een appel (aardappel of tomaat) bereken je natuurlijk niet met een hele emmer. Je kunt dan eenvoudig een maatkan vullen met bijvoorbeeld een halve liter water en dan zien hoeveel het verschil is met en zonder je appel.

  • slide
  • slide
  • slide

Opdracht

Als er in de tuin of op het plein een mooie pompoen of iets anders groots groeit, kun je daar van alles aan berekenen. Je kunt hem wegen en uitrekenen hoe zwaar het stuk is als je de pompoen met zijn vieren zou delen. Je kunt meten hoe hoog en hoe dik hij is en je kunt uitzoeken wat de inhoud van de pompoen is.

De inhoud van iets bereken je in liters, deciliters etc. Hoe kun je nu berekenen hoeveel de inhoud van een pompoen is? Daar is een trucje voor.

Neem een emmer waar de pompoen (of suikerbiet, meloen of iets anders waarvan je de inhoud wilt berekenen) in past. Vul de emmer buiten, of in de gootsteen, steeds met je maatkan met 200ml. water. Zet na iedere 200ml een streepje op de buitenkant van de emmer, op de hoogte waar het water is gekomen. Doe dit tot de emmer helemaal tot aan de rand vol is. Je hebt dan een maatemmer.

Je kunt nu je pompoen (of iets anders) in het water laten zakken tot deze geheel onder water is; je emmer zal overstromen, dat is precies de bedoeling.

Als je nu de pompoen er weer uithaalt kun je zien hoeveel streepjes het water gedaald is. Reken dan maar uit hoeveel keer 200ml de inhoud van je pompoen is....

Kun je zelf bedenken waarom je wel moet oppassen met het uit het water halen van je vrucht met beide handen? Kun je hiervoor zelf een oplossing bedenken?

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema