Ons-Groene-Schoolplein-Background

Bladskelet

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6

Tijdsduur: 15 - 60 minuten

Seizoen: herfst

Wat heb je nodig?

 • bladskelet
 • papier
 • zacht potlood

Eventueel:

 • oude kleding/verfschort
 • oude tandenborstel
 • dunne verf of ecoline
 • houtje of platte spatzeef

 

 • mooi gekleurd papier
 • doorzichtig plakfolie of lamineerapparaat

 

Tips & links

 Bij een aantal winkels waar je decoratie materiaal kunt kopen (bijvoorbeeld de Blokker) vind je soms pakjes met kantenklare bladskeletten voor weinig geld.

 • slide
 • slide

Opdracht

Als je een blad van een boom of struik tegen het licht houdt, zie je mooi hoe de nerven in het blad lopen. De nerven vormen het skelet van een blad. Daartussen zit het bladmoes. In de herfst, als de blaadjes op de grond zijn gevallen, verdwijnt het zachte bladmoes als eerste. Je kunt dan soms prachtige bladskeletten vinden. Als je zo'n bladskelet hebt gevonden, droog het dan voorzichtig tussen bijvoorbeeld wat vloeipapier in een boek, of als je die hebt, in een bloemenpers.

Na een dag of wat is het skelet helemaal droog en plat. Je kunt er dan mooie dingen mee maken.

1. Leg het skelet onder een vel tekenpapier en kras er voorzichtig met een zacht potlood overheen. De nerven komen dan duidelijk op het papier. Als je verschillende kleurtjes gebruikt en of verschillende bladskeletten kun je een mooi kunstwerk maken.Heb je een lamineerapparaat tot je beschikking? Maak daarmee dan mooie placemats!

2. Je kunt ook een mooi spatschilderij maken met een bladskelet. Dat spatten komt ook op je kleren dus zorg dat je iets aan hebt wat daar tegen kan. Leg een skelet midden op een vel papier. Neem een oude tandenborstel en doop die in de verf of ecoline. Als je een platte zeef hebt, houd die dan boven het blad en wrijf de tandenborstel er over. Heb je geen zeefje maar een houtje, wrijf die dan rustig over de tandenborstel boven het skelet. De fijne verf- of ecolinedruppeltjes spatten in het rond en komen neer op en rond je skelet. Zorg dat het skelet niet verschuift! Eventueel kun je nog andere kleuren er overheen spatten. Als de verf droog is, kun je het skelet verwijderen en zie je op het papier heel mooi de vorm van het skelet.

Dit werkt natuurlijk ook met een blad dat nog intact is; leuk om verschillende vormen op een vel papier te leggen en zo de afdruk van verschillende vormen bladeren te maken. Wie weet vind je nog meer dingen uit de natuur die je voor een spatschilderij kunt gebruiken. 

 3. Plak het bladskelet eens op een mooi donker gekleurd vel papier. Je ziet door de gekleurde achtergrond dan heel mooi de nerven. Je kunt het blad ook mooi op een langwerpige strook gekleurd papier plakken en er dan doorzichtige plakfolie overheen plakken of het geheel lamineren; je hebt dan een pracht van een boekenlegger.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema