Ons-Groene-Schoolplein-Background

Mooi weer; maak een regenboog

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen: zomer

Wat heb je nodig?

  • plantenspuit met vernevelaar
  • water

Tips & links

 Achtergrondinformatie:

Je kunt ook een glas water in de zon zetten en met een vel wit papier proberen de regenboog te vangen; verplaats het vel papier steeds om het glas heen, net zo lang tot er een regenboog op je vel ´schijnt´. 

  • slide
  • slide

Opdracht

Bij warm droog weer krijg je gauw dorst. Ook dieren en planten hebben dan dorst. Wij kunnen een glas water drinken maar planten kunnen niet voor zichzelf zorgen. We moeten ze dan een handje helpen en de planten besproeien. Als je de planten sproeit, wat doet het zonlicht dan met het water?

Vul de plantenspuit met water en ga naar buiten. Stel de plantenspuit zó in dat hij heel kleine druppeltjes kan spuiten. Ga dan met je rug naar de zon staan en spuit water met je plantenspuit. Wat zie je als je naar de druppeltjes kijkt?

Een regenboog op je eigen schoolplein of in je eigen tuin!

Zonlicht is wit licht, maar het bestaat eigenlijk uit allemaal kleuren bij elkaar: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. En dit zijn precies de kleuren van een regenboog.

Een waterdruppeltje is een klein bolletje. Water kan licht weerkaatsen en de bolle vorm zorgt ervoor dat het witte licht breekt in de verschillende kleuren. Een deel van dit licht wordt weerkaatst door  de druppel. Als je heel veel waterdruppeltjes bij elkaar hebt,die allemaal het licht breken én weerkaatsen, dan kun je een regenboog zien. De regenboog bestaat uit de verschillende kleuren die in het zonlicht zitten.
Dit lukt alleen als je met je rug naar de zon toe staat, zodat het licht bij het weerkaatsen precies in je ogen komt.

  Zoek mooie bloemblaadjes, vruchtjes, steentjes etc. van alle kleuren. Lukt het je om de hele regenboog bij elkaar te leggen? 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema