Ons-Groene-Schoolplein-Background

Wortelkring en boomhoogte

Wie – wat – wanneer

Groep: 3-4

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen: gehele jaar

Wat heb je nodig?

  • Boom
  • Grotere groep kinderen

Tips & links

Er zijn geen tips en/of links bij deze opdracht.

  • slide
  • slide

Opdracht

Wat weet jij over de wortels van een boom?

Een boom heeft wortels onder de grond. Met de wortels haalt de boom zijn voedsel en water uit de grond. De wortels zorgen er ook voor dat de boom stevig in de grond staat en dus niet zo snel zal omvallen. Deze wortels kunnen heel lang worden. Bij een eik zijn alle wortels bij elkaar net zo groot als de kroon!

En nu naar buiten!:

  • Ga met zijn allen in een kring om een boom staan. Kijk nu naar boven. Zie je de takken en bladeren? Ga allemaal precies daar staan waar de takken en bladeren (de boomkruin) ophouden. Nu nog een grote stap naar achteren. Tadaaa nu maken jullie een wortelkring, jullie staan nu tot waar de wortels onder de grond groeien.
  • Zien jullie ergens tegels die scheef liggen of omhoog komen? Hoe zou dat komen? Denk eens aan de boomwortels…! Zou de boom die tegels het fijn vinden?
  • Hoe  hoog is de boom eigenlijk  waar jullie nu om heen staan?


Boomhoogte meten:

Ga met je rug tegen de boom aan staan. Loop zover van de boom weg totdat je het topje van de boom kunt zien als je helemaal voorover buigt en door je benen kijkt. Met je hoofd zo dicht mogelijk bij de grond (dus diep voorover buigen!) Vanaf hier neem je grote 1 meter passen terug naar de boom. Zoveel grote stappen, zoveel meter is de boom hoog.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema