Ons-Groene-Schoolplein-Background

Lantaarn van knolraap, suikerbiet of wortel

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 60 minuten

Seizoen:  herfst 

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Grote winterpeen of knolraap of suikerbiet
  • appelboor
  • aardappelschilmesje
  • lepel
  • eventueel gutsen
  • ijzerdraad (60 tot 80 cm.)
  • (oud) lapje voor het handvat
  • waxinelichtje

 

Tips & links

Bij droog weer kun je het uithollen lekker buiten doen, het geeft namelijk best wel wat rommel!

Voor een filmpje over st Maarten klik je op deze link: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20081231_stmaarten01

Kort filmpje (50 sec.) met prachtig resultaat knolraap-lantaarn: http://www.youtube.com/watch?v=oaH3TL4SKjk

 

Via deze link vind je een zeer eenvoudige stap voor stap fotohandleiding voor de suikerbietlantaarn:

http://kleinezaken.blogspot.nl/2009/11/sint-maarten.html 

Voor een recept van st Maartenssoep: http://www.annabee.net/sintmaartenrecepten.html

 

  • slide
  • slide

Opdracht

Nu de herfst eenmaal begonnen is, kun je mooie groenten uit de tuin halen. Het St. Maartenfeest op 11 november was oorspronkelijk een oogstfeest waarbij er lekker werd gegeten en gedronken. Bij dit feest horen ook de lantaarntjes van uitgeholde knolraap, wortels, suikerbiet en zelfs komkommers. Staat er iets van deze groenten op het plein of in je tuin, dan is nu het moment om ze te oogsten en er een prachtige lantaarn van te maken!

Hoe maak je zo'n lantaarn?

* Van de bovenkant moet er een dekseltje (zo'n 3 centimeter dik) worden afgesneden. Om deze later weer precies passend op de lantaarn te krijgen, is het handig als je ergens een klein geultje snijdt dat over de snijlijn van de deksel zal lopen. Zo weet je straks precies hoe de deksel op de lantaarn moet. Snijd eventueel de onderkant een beetje vlak zodat je de lantaarn later stevig neer kunt zetten.

* Snijd dan de deksel van je wortel, biet, raap of komkommer met een appelboor. Snijd de binnenkant van de deksel een beetje dunner (kan vaak ook met een lepel) en maak een paar luchtgaten midden in de deksel. Er moet straks zuurstof bij je kaarsje kunnen komen om hem brandend te houden.

* Hol de knol/wortel/vrucht dan voorzichtig uit tot je een schil van zo'n 2 centimeter overhoudt.

 * Maak een paar centimeter onder de bovenrand recht tegenover elkaar twee gaatjes; daar komt straks het ijzerdraadje doorheen om de lantaarn te kunnen dragen. Leg dan de deksel erop, op de juiste plek -kijk of je geultje doorloopt-  en boor ook twee gaatjes recht boven de gaatjes in de lantaarn. Je ijzerdraadje kan straks onder de wortel/knol/vrucht langs, aan beide zijden door de gaatjes naar binnen en weer naar buiten via de deksel. Draai de uiteinden van het ijzerdraad in elkaar zodat een handvat ontstaat. Wind een lapje om het handvat zodat het wat lekkerder draagt.

* Het grote versieren kan beginnen. Bedenk eerst eens wat je wilt maken: een landschap met huisjes en sterrenhemel, een heks op een bezem, een gezichtje, je naam.....  Snijd met een mesje of guts een mooi tafereel in de schil van je lantaarn. Denk eraan: hoe dieper je snijdt, hoe meer licht er op die plek door je lantaarn schijnt. Je kunt dus een beetje varieren met de lichtsterkte. Als je helemaal door de schil snijdt zie het licht heel direct. Als je klaar bent zet je je waxinelichtje erin. Mooi en sfeervol!

De uitgeholde vulling van je lantaarn kun je prima voeren aan konijnen of andere dieren. Van de inhoud van de knolraap kun je een lekkere st Maartenssoep maken, zie tips en links.

Is je lantaarn mooi geworden? Stuur ons een foto, dat vinden we leuk en dan kan hij hier op de website geplaatst worden!

 

 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema