Ons-Groene-Schoolplein-Background

Schone handen met klimop

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen: lente, zome,herfst, winter

Wat heb je nodig:

  • blaadjes van klimop
  • lauw water

Tips & links

Klimop is een klimplant die het hele jaar groen blijft. Hierdoor gebruiken mensen klimop vaak als symbool voor het eeuwige leven of onsterfelijkheid. Kijk maar eens op begraafplaatsen. Voor veel dieren, bijvoorbeeld insecten en vogels is een muur of schutting met klimop een veilige schuilplaats.  Klimop bloeit pas in de herfst en geeft bessen in het voorjaar. Voor vlinders is het een plant die tot laat in het seizoen nog nectar kan geven, als andere bloemen al lang uitgebloeid zijn.

Voor mensen is klimop giftig, vooral de blaadjes en de bessen..... maar alleen als je er van eet.

In klimop zit een stofje dat Saponine of houtzeep heet. Hier kun je je handen mee wassen!

  • slide
  • slide

Opdracht

Zoek buiten een plekje met klimop. Kijk eens goed, zou jij daar goed in kunnen schuilen als je een vogel of klein diertje was? Zie je diertjes zitten?

Kijk ook eens goed naar de vorm van de blaadjes. Hebben die allemaal dezelfde vorm?

Klimop kan zijn blaadjes in de winter gewoon houden. Klimop heeft namelijk een trucje om niet te veel vocht te verliezen. Pluk eens een blaadje af en voel er eens goed aan. Kijk er ook goed naar. Wat zou de truc zijn? Als je het niet weet, denk dan eens aan een plastic tasje waar je natte zwemspullen in laat zitten... kunnen die dan opdrogen? Juist, er zit een laagje om het blad waardoor het water niet kan verdampen.

Kneus het blaadje en ruik er aan. Wat ruik je?

Wrijf eens met het gekneusde blad over je handen. Als het goed is, worden je handen er een beetje schoner van.

Neem nu een bakje met lauw water. Kneus wat bladeren en doe die in het water. Nu heb je een sopje waarin je je handen kunt wassen, of je haar, of je trui...

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema