Ons-Groene-Schoolplein-Background

Rekenen met zaadjes

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen:  lente - zomer - herfst 

Wat heb je nodig?

* potlood en papier of een rekenmachine

Tips & links

 Je kunt natuurlijk ook buiten eens gaan zoeken naar een onkruidplantje en daar de zaadjes van tellen. Reken dan van dit plantje eens uit hoeveel plantjes er volgend jaar op het plein of in de tuin zouden kunnen staan....

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Rekenen met zaadjes

Waarom hebben veel mensen toch zo'n hekel aan onkruid? Onkruid is alles wat je zelf niet in je tuin wilt hebben maar wat er wel vanzelf groeit. Meestal zijn dit dan ook plantjes die veel zaad aanmaken zodat er volgend jaar nog meer van in de tuin groeit.

Laten we eens gaan kijken naar hoe dat gaat en daar een beetje mee rekenen.

Neem als voorbeeld een plantje dat gemiddeld wel 25.000 zaadjes produceert. Bijvoorbeeld Nicandra. Stel je dan voor dat er op het plein of in een tuin wel 40 van die planten te vinden zijn. Hoeveel zaadjes zullen er dan in totaal vrijkomen?

Stel nu dat de helft van die zaadjes wordt opgegeten door allerlei beestjes en beesten: muizen, vogels, kevers. Hoeveel zijn er dan nog over?

Van de overgebleven zaden zal ongeveer de helft terechtkomen op een plek waar er geen plant uit kan groeien, bijvoorbeeld op een stenen pad of in de put of het waait weg, in een plas waar het wegrot of ergens in een rooster. Hoeveel zijn er dan nog over?

Als de overgebleven zaadjes wel gaan kiemen, is het nog steeds niet gezegd dat zij allemaal uitgroeien tot volwassen planten..... Wel 2/5 deel van de kiemplantjes wordt ook weer opgegeten door beesten: muizen, vogels, konijnen, rupsen en andere insecten. Kun je het nog volgen, hoeveel blijver er leven?

In een droge zomer krijgt misschien wel 2/3 deel van de overgebleven planten last van de droogte en gaat dood.....  Hoeveel planten zullen er dan uiteindelijk kunnen uitgroeien tot volwassen planten?

De tuin of het plein staat dan toch al aardig vol met deze planten..... en als die dan weer allemaal zo'n 25.000 zaadjes krijgen..........

 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema