Ons-Groene-Schoolplein-Background

Maak een insectenzuigpotje

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6 en 7-8

Tijdsduur: 30 minuten

Seizoen: lente/zomer/herfst

Wat heb je nodig?

  • Jampotje met metalen deksel
  • stevige maar buigbare, liefst doorzichtige plastic slang van 40 cm
  • hamer, priem en schaar

 

Tips & links

Er zijn geen tips en links bij deze opdracht

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Kleine beestjes bekijken is leuk. Helaas zitten ze niet altijd lang genoeg stil om ze goed te kunnen bekijken. Je kunt ze dan even vasthouden in een glazen potje. Oppakken kan de beestjes beschadigen. We kunnen ze wel goed in een potje met een zuigsysteem zetten.

Opdracht

Maak twee gaatjes in de deksel van de jampot met behulp van de priem en de hamer. Zorg dat de gaatjes niet te dicht bij elkaar zitten en dat ze niet te groot worden; de slangetjes moeten er een beetje klem in komen te zitten. Knip het slangetje in twee stukken, een wat langer dan het andere. Steek dan de slangetjes een paar centimeter door de deksel en zorg dat ze klem zitten. Gebruik steeds het langere slangetje om de beestjes op te zuigen. Houdt het uiteinde van dat slangetje bij een klein beestje dat je wilt bekijken. Let op: het beestje moet natuurlijk wel kleiner zijn dan de ingang van het slangetje! Zuig nu aan het andere slangetje. Als het beestje boven het potje is aangekomen, valt het vanzelf naar beneden op de bodem van het potje.

Laat het eerste beestje vrij voor je een volgend beestje opzuigt, dan kan het eerste beestje niet in je mond gezogen worden als het toevallig aan de bovenkant tegen het deksel kruipt.

Mocht je het toch nog bang zijn om een beestje in je mond te krijgen -het kan bijna niet- dan kun je tevoren een stukje verbandgaas of panty om het uiteinde van het korte slangetje doen voor je het in het gaatje van het deksel klemt.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema