Ons-Groene-Schoolplein-Background

Rekenen met regenwormen

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen:  lente - zomer - herfst - winter

Wat heb je nodig?

* meetlint

* pen en papier

Tips & links

 Regenwormen zijn de opruimers van de natuur. Ze eten dode planten- en dierenresten en poepen dat weer uit als vruchtbare aarde. Verder maken zij met hun tunnels de grond luchtig zodat plantenwortels er goed in kunnen groeien.

Veel dieren zijn dol op het eten van regenwormen, bijvoorbeeld vogels en mollen. Een mol eet wel 50 kg regenwormen per jaar. Niet zo gek dus dat er heel veel wormen in onze bodem leven.

Voor een filmpje over regenwormen: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clippopup/20130104_regenwormen01

  • slide
  • slide

Opdracht

Als de vorm van het schoolplein zich daartoe leent, kun je met de lengte en de breedte van het plein het hele oppervlak berekenen. Kan dat niet, omdat het plein bijvoorbeeld een beetje om de school heen ligt of een moeilijke vorm heeft, neem dan een stuk wat je wel gemakkelijk kunt meten. Meet de lengte en de breedte en reken uit wat het oppervlak zal zijn.

Bedenk nu dat er onder iedere vierkante meter grond zo'n 400 regenwormen leven. Natuurlijk zitten die niet allemaal in dezelfde laag. Ze leven daar van plantenresten.

Je weet nu hoeveel vierkante meter het (door jou berekende stuk) plein is. Reken dan nu maar uit hoeveel regenwormen daaronder leven.....

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema