Ons-Groene-Schoolplein-Background

Nachtvlinders kijken

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 30 minuten

Seizoen: lente/zomer

Wat heb je nodig?

  • 200ml suikerstroop
  • 2 eetlepels suiker
  • scheutje bier of wijn
  • vruchtensap of jam
  • schone kwast

 

Tips & links

Meer informatie over nachtvlinders is te vinden op de website van de vlinderstichting. De vlinderambassade is de jeugdsite van de Vlinderstichting. Voor leuke lessen over vlinders, compleet met uitprintbare werkbladen: www.vlinderambassade.nl

Eén keer per jaar kun je meedoen aan de Nationale Nachtvlindernacht. In 2013 vindt deze plaats op vrijdag 6 september. Voor meer informatie en educatief materiaal:  www.nachtvlindernacht.nl

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Ken je de Gammauil, de Bruine Daguil of de Dennespanner? Dit zijn geen vogels maar vlinders. In Nederland zijn er zo'n 2000 soorten vlinders waarvan er maar 53 soorten dagvlinders zijn. De meeste vlinders zijn dus nachtvlinders.

Omdat deze beestjes voornamelijk in het donker actief zijn, kennen wij ze niet zo goed. Het is leuk om er eens echt naar op zoek te gaan. Zomaar op een avond of misschien op schoolkamp. Gelukkig kun je de vlinders goed lokken.

Opdracht

Met een speciaal lokvoermengsel kun je nachtvlinders lokken zodat je ze goed kunt bekijken. Meng alle ingrediënten door elkaar. Door de alcohol komen de geuren goed vrij en worden de vlinders een beetje suf zodat ze goed stil blijven zitten.De vlinders vinden het mengsel nog lekkerder als je het een dag laat staan, zodat het wat gaat gisten. Zorg voor een goed smeerbaar mengsel.Smeer het lokvoer op een paaltje dat een beetje ruw is of de ruwe bast van een boom. Als het 's avonds helemaal donker is, kan je met een zaklamp gaan kijken welke vlinders je tegenkomt. Als je ze bekijkt, let dan eens goed op de sprieten op hun kop. Bij dagvlinders eindigen die altijd in een knopje, bij nachtvlinders zijn er verschillende vormen mogelijk. Het zijn antennes om geuren op te vangen. Kijk maar eens of je verschillende modellen kunt vinden. Waarom zouden de antennes van dagvlinders minder groot en uitgebreid zijn dan die van nachtvlinders? En waarom zouden nachtvlinders minder kleur hebben dan dagvlinders? Sommige vlinders laten zich vallen als ze beschenen worden, kijk daarom ook altijd even op de grond.

Lichtval: Je kunt op school ook een lichtval maken. Je hoeft dan niet ’s nachts laat op te blijven om de vlinders te zien, maar je kunt ze ’s ochtends in de val bekijken en later vrijlaten. Een lichtval is een grote bak gevuld met eierdozen waarop een soort grote trechter bevestigd is met daarboven een felle lamp. Nachtvlinders komen op de lamp af en fladderen er omheen totdat ze per ongeluk door de trechter vallen en in de bak terecht komen. Daar gaan ze tussen de eierdozen zitten. Wanneer het ’s morgens licht wordt blijven ze daar rustig zitten en kun je ze goed bekijken.

Er zijn kant-en-klare lichtvallen te verkrijgen bij entomologiespeciaalzaken, maar je kunt hem ook goed zelf maken.

Op de website van de vlinderstichting kun je zoekkaarten vinden waarmee je de gevonden soorten op naam kunt brengen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf mooie namen voor ze bedenken.

 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema