Ons-Groene-Schoolplein-Background

paddenhuis

Wie – wat – wanneer

Groep: 5-6 en 7-8

Tijdsduur: 30 minuten

Seizoen:  lente - zomer -herfst

Wat heb je nodig?

- Een oude bloempot van ongeveer 20 cm breed

- een schep

- afgevallen bladeren, grove compost, mos

Tips & links

 Wist je dat:

* Je een pad best kunt aanraken?  Was na afloop wel je handen..... niet vanwege een giftige huid, wat vaak gezegd wordt maar.... van de schrik en en stress doet de pad een plas... Misschien moet je de pad toch maar lekker met rust laten!

* Padden zijn vleeseters (carnivoren). Ze eten alles wat beweegt: wormen, larven, spinnen, slakken, kevers, steekmuggen, mieren. vliegen en andere insecten. Als ze een lekker hapje zien, staren ze er strak naar...secondenlang...om dan snel de prooi te vangen, met hun kleverige tong.

* Padden zijn zeer nuttig. Ze vangen insecten die mensen schadelijk vinden. Als je een pad in de tuin vindt, mag je blij zijn! In veel warme landen worden padden uitgezet om insecten te bestrijden. De reuzenpad bijvoorbeeld (die leeft in Midden- en Zuid-Amerika) wordt vaak naar suikerrietvelden gebracht. Hij is onder andere ook in Australië ingevoerd. De reuzenpad is de grootste pad van de wereld. Hij kan wel 30 cm groot worden.

* Aan de padden kun je zien of het goed gaat met het milieu. Zit er dus een pad op jullie groene schoolplein, dan is dat een heel goed teken!

  • slide
  • slide
  • slide

Plekje voor padden

Kijk eens goed rond op het groene schoolplein. Padden houden van plekjes om weg te kruipen. Ze zitten graag bij composthopen, takkenhopen of stenenstapels. Is er een plekje dat vochtig, een beetje donker en koel is? Dat zou een prima plekje voor een pad kunnen zijn! Als er dan nog water in de buurt is, bijvoorbeeld een vijver, slootje of iets anders, dan is het helemaal perfect!

Padden houden van water in de buurt maar leven toch voornamelijk op het land. In het voorjaar is de paartijd en dan zoeken ze het water op om hun eitjes af te zetten. Die liggen dan als parelsnoeren in het water. De rest van het jaar zijn de padden dus heel blij met een koel, vochtig, donker plekje op het land. Je kunt de padden een groot plezier doen door op die plek een knus en veilig onderkomen voor ze te maken. Dat is niet zo moeilijk.

Als je de goede plek gevonden hebt, graaf je een gat waar de bloempot, op zijn zijkant in past. Niet te diep, de pot hoeft maar een beetje verzonken te liggen. Leg de pot zo in het gat, dat de opening naar het zuiden wijst. Je kunt de binnenkant van de pot bedekken met de bladeren en het mos. Strooi dat ook lekker rond de pot.

Omdat de padden vooral 's avonds actief zijn, kunnen ze zich overdag lekker in het paddenhuis terugtrekken. En omdat er een mooi potje omheen zit zijn ze veilig voor bijvoorbeeld de kat van de buren...

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema