Ons-Groene-Schoolplein-Background

Mini excursie

Wie – wat – wanneer

Groep: 7-8

Tijdsduur: 45 minuten

Seizoen:  lente - zomer

Wat heb je nodig?

* hoepel, fietsband of afzetlint

* satéprikkers

* papier

* bol wol

Tips & links

- Het is ook leuk om bijvoorbeeld een klas met jongere kinderen uit te nodigen voor de mini-excursie.

- Als je jonge kinderen op excursie laat gaan in je tuintje, kun je entréekaartjes te maken.

- Als variant zou je ook nog kleine speelgoeddieren van plastic, kunnen neerzetten. Je krijgt dan een bijzonder landschap vol dieren.

- De film 'Microcosmos' is een fantastische aanvulling op deze activiteit. Hierin wordt de microwereld van de insecten mooi in beeld gebracht.

- Boeken die aansluiten op deze activiteit:

 'Erik of het klein insectenboek' van Godfried Bomans, dit boek is ook verfilmd. Het vertelt het verhaal van Erik die zo klein wordt als een insect en zo hun wereld verkent.

'Tobie Lolness: op de vlucht' van Timothée de Fombelle. Boek over een wezentje van anderhalve mm groot dat in een boom woont en allerlei avonturen meemaakt.

 

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Mini excursie

Voor avontuur in de natuur hoef je echt niet altijd een groot natuurgebied op te zoeken. Je kunt ook een heel spannende excursie houden op je eigen groene schoolplein, het plantsoen om de hoek of in je tuin. Stel je eens voor, dat je héél klein bent, zo klein als een mier...... Ga dan eens op de grond zitten of liggen met je neus vlak op de planten. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Het gras wordt een oerwoud en allerlei onkruidjes worden exotische planten.... pas op, daar loopt een heel spannende beest!!

Als je door een kokertje kijkt, bijvoorbeeld van een lege wc-rol, kun je je nog beter inleven in de miniwereld.

Je kunt de opdracht ook in tweetallen uitvoeren.

Opdracht

Maak eens een excursie voor een ander in deze mini-wereld. Om te beginnen maken we vlaggetjes van (een stuk of 8) satéprikkers: plak aan de bovenkant een stukje mooi gekleurd papier. Je kunt eventueel van te voren mooie vlaggetjes kleuren.

Neem een hoepel, een fietsband of een stuk afzetlint en zoek een spannend stukje groen van ongeveer 1 vierkante meter. Leg je hoepel, fietsband of lint neer als afbakening van je gebiedje. Ga nu eens heel goed kijken welke plekjes er heel mooi of spannend uitzien van dichtbij. Misschien zie je nu voor het eerst ienimini bloemetjes die er best mooi uitzien, of lijkt die kiezelsteen op een uitkijkrots voor een spannend beest, en wat een bijzondere uitsteeksel bij dat mos..... Zet bij een aantal spannende plekjes een vlaggetje neer. Verbind als je klaar bent je satéprikkers met elkaar door er een draad wol langs te hangen; dit is de route voor de excursie. Laat elkaar je route zien en vertel bij elk vlaggetje wat er bijzonder is aan deze plek.

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema