Ons-Groene-Schoolplein-Background

Namen geven

Wie - wat - wanneer

Groep: 1-2 en 3-4

Tijdsduur: 15 min.

Seizoen: lente/zomer/herfst

Wat heb je nodig?

- voor deze activiteit zijn er geen attributen nodig  

Tips & links

Deze opdracht is een variant op een opdracht uit het boekje 'Groen speelplezier, creatieve en praktische werkvormen in een natuurspeeltuin', een uitgave van NUSO Speelruimte Nederland. In dit boekje staan nog veel meer leuke natuuractiviteiten.

  • slide
  • slide

Opdracht

Als je planten en dieren bij naam kent, kunt je ze keer op keer herkennen. Je zult dan ook veranderingen en variaties opmerken.

Voor jonge kinderen zijn planten- en dierennamen vaak ingewikkeld. Voor hen is het een leuke opdracht  om voor planten, beestjes en paddenstoelen zelf een toepasselijke naam te bedenken. (Bijvoorbeeld: puzzelboom voor een plataan, elfenvleugelboom voor een esdoorn, kaboutermutsbloem voor een leeuwenbekje, sprookjesmos voor een mooi stukje mos, Sarah's bloem voor een bloem met de kleur van de jurk van Sarah etc.)

 Vraag de kinderen om voor drie planten of beestjes een mooie naam te bedenken. Vraag hen eerst goed te kijken en te bedenken of het ergens op lijkt of waar het hen aan doet denken. Na vijf minuten komen de kinderen in groepjes bij elkaar en vertellen om de beurt aan elkaar hoe de gekozen dieren en planten heten en waarom voor deze naam gekozen is.

Met deze opdracht moeten de kinderen creatief aan de slag met taal en zij leren daarbij de tuin een beetje beter kennen.

Leuk om na een week nog eens te peilen welke planten en dieren zij nog kennen.

 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema