Ons-Groene-Schoolplein-Background

Veren en pennen

Wie - wat - wanneer

Groep: 3-4

Tijdsduur: 30 min.

Seizoen: lente/zomer/herfst/winter

Wat heb je nodig?

- schorten of oude overhemden om de kleding te beschermen

- stevige veren

- scharen

- ecoline  

- vellen papier

Tips & links

Deze opdracht staat in het boek 'In het sprookjesbos' van Suzanne Wardenaar. Hierin staan sprookjes met activiteiten, gericht op jonge kinderen. Deze activiteit sluit aan bij het sprookje 'Het lelijke jonge eendje'.

De veren kunnen door de kinderen zelf vooraf verzameld worden. Leuk om de veren met elkaar te vergelijken en te bespreken wat nou maakt dat een veer wel of niet geschikt zal zijn om mee te schrijven.

Het is natuurlijk extra leuk om vooraf, of tijdens het werken, het sprookje van het lelijke jonge eendje voor te lezen.

Kijk ook op http://www.inhetsprookjesbos.nl/Eendje.pdf

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Opdracht

Vroeger schreven de mensen met een ganzenveer. Veren zijn er nog steeds..... dus waarom proberen we dat niet eens een keer?

Als het mooi weer is en er staat een tafel buiten, is het fijn om deze activiteit buiten te doen, dan kan het ook wat minder kwaad als er geknoeid wordt. Maar binnen kan natuurlijk ook.

Zorg ervoor dat de kleding beschermd wordt door oude schorten of overhemden want de ecoline kan flinke vlekken geven! 

Deel het papier, de ecoline, scharen en de veren uit. De begeleider laat zien hoe de kinderen het onderste puntje van de veer schuin af kunnen knippen. De veer is hol van binnen en kan daardoor ecoline opnemen. Je kunt de veer nu héél voorzichtig (in verband met knoeien en vlekken) in de ecoline dopen en er dan mee schrijven.

Nu kunnen de kinderen zelf aan de slag. Laat ze de veer eerst eens goed bekijken. Zien ze dat de veer hol is? De kinderen kunnen zelf bepalen of ze een brief willen schrijven of dat ze een tekening willen maken. Zo zijn ze echt creatief bezig.

 

Tip: Door met citroensap te schrijven, kunnen de kinderen een geheime boodschap maken. Als je het met citroensap beschreven papier vervolgens bij een warmtebron houdt (kaars, waxinelichtje, warmtelamp of verwarming), zie je de boodschap verschijnen! 

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema