Ons-Groene-Schoolplein-Background

Bladerhoop voor egels maken

Wie - wat - wanneer

Groep: 5-6

Tijdsduur: 15 minuten

Seizoen: herfst

Wat heb je nodig:

  • afgevallen bladeren
  • bezem of hark

Tips & Links

Als er een egel in de bladerhoop of het holletje is komen wonen, laat hem dan lekker met rust. Als hij gestoord wordt in zijn winterslaap raakt hij te veel energie kwijt.

Geef een egel nooit melk, hier kunnen ze ziek van worden. Als je toch iets voor de egel wilt klaarzetten geef ze dan een bakje kattenvoer.

  • slide
  • slide

Opdracht

Eind november, begin december zoeken egels een plekje om de winter door te brengen. Vaak moet dan ook het afgevallen blad uit de tuin/van het plein geruimd worden. En dat is precies wat egels nodig hebben.

Omdat hun stekels niet heel goed tegen de kou isoleren, kruipen egels in de winter het liefst in een hoop met bladeren om zo de winter door te komen. Hun lichaamstemperatuur daalt van 35,5  graden naar 5 graden en ze houden zich zo stil mogelijk om niet te veel energie te verliezen. Zelf de ademhaling wordt veel minder!

Om de egels een handje te helpen gaan we buiten de bladeren fijn bij elkaar harken/vegen. We zoeken een hoekje in de luwte en waar het lekker rustig is zodat een overwinterende egel niet gestoord wordt. Egels worden ook heel blij van een holletje onder takken of in een muurtje. De bladeren vegen we op een lekkere grote hoop en dan maar wachten of er een egel zijn intrek wil nemen....

Andere zoek opties

Heb je een kwartiertje over en zoek je een korte opdracht? Of wil je snel een spel of creatieve opdracht vinden? Zoek dan hier.

Groep

Tijd

Opdrachttype

Thema